Folia w przemyśle spożywczym – rodzaje, zastosowanie i zalety wykorzystania

Pakowanie produktów w folię jest dobrym i wciąż bardzo powszechnym rozwiązaniem. Folia jest sprawdzonym materiałem do przechowywania różnego rodzaju produktów, gdyż jest tania, łatwa do zgrzania, nie ulega odkształceniom podczas działania na nią różnych temperatur, a w dodatku można ją utylizować. Świetnie nadaje się do magazynowania produktów spożywczych. Dowiedz się, w jaki sposób wykorzystuje się folię w branży spożywczej, jakie są jej rodzaje i zalety wykorzystania.

Folia spożywcza – rodzaje i zastosowanie

Opakowania, w których przechowujemy żywność, wpływają na jej stan, świeżość i walory spożywcze. Właśnie dlatego tak istotne jest, by były one trwałe i odpowiednio oznakowane. Folia spożywcza jest dostępna na rynku w kilku różnych wariantach. W gastronomii stosowane są różne rodzaje folii do pakowania żywności, w tym woreczki strunowe, woreczki do zamrażania np. warzyw czy owoców czy woreczki stretch do pakowania kanapek.

Najpopularniejsza jest oczywiście folia aluminiowa, którą wykorzystuje się praktycznie w każdym domu. Jej błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, a matowa je pochłania. Folię aluminiową używa się do odizolowania produktów od siebie, które znajdują się w lodówce. Dzięki temu nie przenikają one różnymi zapachami. Folia aluminiowa jest nieprzezroczysta i niweluje kontakt ze światłem oraz wodą, a jedzenie na dłużej zachowuje swoją świeżość i walory smakowe. Nie należy jej jednak stosować wraz z metalowymi pojemnikami. Folia aluminiowa jest wykonywana z delikatnego aluminium, dlatego jest wykorzystywana do przechowywania posiłków wymagających długiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Matowa powierzchnia pochłania ciepło, a błyszcząca odbija. Jeśli przykładowo przygotowujemy mięso w piekarniku, to błyszcząca warstwa powinna być skierowana do środka. Dzięki temu proces przygotowania potrawy skróci się. Jeśli z kolei przechowujemy jedzenie, to należy pamiętać o odwrotnym pakowaniu, czyli błyszczącą stroną na zewnątrz. Dzięki temu zachowa dłużej świeżość.

Folia PCV, czyli folia polistyrenowa, to kolejny rodzaj folii spożywczej. Jest przezroczysta i rozciągliwa. Umożliwia łatwy dostęp tlenu i pary wodnej do produktów, dzięki czemu nie dochodzi do nadmiernego parowania. Jest bardzo wytrzymała, odporna na uszkodzenia mechaniczne, a także bardzo bezpieczna w trakcie użytkowania. Służy do pakowania różnych wyrobów cukierniczych, ryb, pieczywa, owoców i warzyw.

Folia z tworzywa sztucznego nie jest przeznaczona do obróbki cieplnej, ponieważ może ulec stopieniu. Za to jej atutem jest duża szczelność. Stanowi skuteczną barierę dla zapachów, gazów cieczy, zanieczyszczeń, dlatego dobrze sprawdza się do pakowania produktów spożywczych, które mają kontakt z otoczeniem. Nadaje się do pakowania na czas podróży oraz do przechowywania w lodówce lub w zamrażalniku.

Folia do zgrzewarek  przeznaczona jest do zamykania opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych. Tego typu folia jest mniej odporna na uszkodzenia w porównaniu do folii, o której pisaliśmy powyżej, ale jej atutami są odporność na wysoką temperaturę i duża skuteczność w zatrzymywaniu wilgoci, zanieczyszczeń i zapachów. Może być wykorzystywana do pakowania próżniowego.

rodzaje folii

Rękawy foliowe w ofercie Folmi

Jako producent folii LDPE proponujemy Państwu duży wybór produktów foliowych, które skutecznie zabezpieczą towary przed zepsuciem czy uszkodzeniem w trakcie transportu. Są wśród nich zarówno folie wykonywane z tworzyw oryginalnych, jak i dostępnych regranulatów. Do produkcji rękawów wykorzystywana jest folia barwiona na dowolny kolor, a rozmiar i grubość folii definiuje klient. Dodatkowo rękaw może być wzbogacony przez zabezpieczenie przed promieniowaniem UV, mikroperforacje czy nadruk. Rękawy są dostępne już od szerokości 150 mm.

dlaczego warto pakować

Rękaw a półrękawy do pakowania żywności

Zarówno rękawy foliowe, jak i półrękawy są wykorzystywane w branży spożywczej, odzieżowej oraz chemicznej. Różnica między foliowym rękawem a półrękawem jest właściwie niewielka.

Rękaw to nic innego jak folia złożona na pół,  zamknięta wzdłuż z obu stron i zwinięta w rulon, dzięki czemu pozwala na łatwe pakowanie małych, ale też długich produktów. Umożliwia szczelne zgrzewanie albo pakowanie próżniowe produktów.

Półrękaw to z kolei rękaw, który jest przecięty wzdłuż bocznej krawędzi, dzięki czemu możliwe jest rozłożenie folii w jednej warstwie. Może być wykorzystywany jako tunel ogrodniczy.

Do rękawa należy wsunąć towar, a następnie szczelnie zamknąć na obu końcach, używając do tego zgrzewarki liniowej. Do półrękawa należy wykorzystać zgrzewarkę kątową, która umożliwi zamknięcie towaru z trzech stron. Efekt wykorzystania zarówno półrękawa, jak i rękawa jest więc podobny. Być może za wyborem półrękawa będzie przemawiać łatwość, z jaką można włożyć towar do środka przed jego zamknięciem.

rękawy foliowe

Zarówno rękawy foliowe, jak i półrękawy to bardzo praktyczne produkty służące do pakowania produktów. Dzięki dzisiejszej technice możemy w zależności od potrzeb wybrać produkt o dopasowanych do naszych potrzeb parametrach technicznych. Takie produkty mogą być w zależności od potrzeb perforowane, dzięki czemu są odpowiednio wentylowane. Folie są formowane w zwoje. Można je wykorzystywać w automatach i półautomatach.

Rękawy foliowe świetnie sprawdzą się do pakowania produktów o dużych gabarytach, zwłaszcza takich, które mają nieregularne kształty. Aby ułatwić sobie to zadanie, znacznie lepiej jest wykorzystać właśnie rękaw LDPE, który jest rozwiązaniem bardzo wygodnym i wytrzymałym, chroni towar przed zniszczeniem, wilgocią, rozerwaniem. Rękawy są nawinięte na specjalne tuleje, dzięki czemu bardzo łatwo można je wykorzystać.

Pakowanie próżniowe sposobem na zachowanie dłuższej świeżości produktów

Odpowiednie zapakowanie produktów to gwarancja zachowania świeżości. Dobrym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe. W wyniku takiego pakowania odsysane jest powietrze, dzięki czemu zatrzymane zostają procesy, które prowadzą do psucia się produktów. Dzięki temu nie trzeba podejmować dalszych kroków w kierunku konserwacji. Do zalet pakowania próżniowego zalicza się łatwe przechowanie, ponadto estetyczne, przezroczyste folie umożliwiają bieżącą kontrolę stanu produktu, a także oszczędność miejsca, ponieważ woreczek ściśle przylega do produktu. Pakowanie próżniowe to jeden z najtańszych i najefektywniejszych sposobów przechowywania żywności.

Opakowanie foliowe – tylko z atestem

Warto mieć na uwadze, że opakowania foliowe, które są powszechnie stosowane do pakowania żywności, muszą posiadać specjalne certyfikaty, aby mogły być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Folia do pakowania żywności musi spełniać określone warunki, w tym nie być toksyczna, nie może oddziaływać na smak, barwę czy zapach żywności. Szczegółowe wytyczne określają dyrektywy unijne oraz ustawy, które obowiązują w naszym kraju. Jednym z nich jest atest PZH. Taki atest potwierdza, że dany produktów został wyprodukowany zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego i środowiskowego. Obowiązkowo folie muszą spełnić kryteria zawarte w Rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. Opakowania do kontaktu z żywnością muszą mieć również oznakowanie CE potwierdzające zgodność z przepisami prawa UE.

Folia sprawdzonym rozwiązaniem do pakowania żywności

Łatwe przechowywanie, niska cena, skuteczne zabezpieczenie to atuty folii, które przemawiają za wykorzystaniem jej w branży spożywczej. Warto tylko pamiętać o tym, by produkty kupować u sprawdzonych producentów, gdyż mamy wtedy większą gwarancję dobrej jakości i większy wybór parametrów produktu.

Zapoznaj się z pełną ofertą produktów foliowych firmy Folmi: https://www.folmi.pl/sklep/kategorie/folie

Redakcja ebiznes.org.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *